عامهی بهتر برای شهروندانِ کشور به ¬شمار می¬ رود. از این¬رو چه در بخشِ سکتور خصوصی و چه در بخشِ دولتی به این مهم روی¬ آورد و پردازش صورت¬ گرفته حیثیت شاهرگ را به خود اختیار نموده ¬است چون پلانگذاری و پالیسی ¬سازی دقیق و همه جانبه مطابقِ نیازمندی¬ های عینیِ موجود، حلالِ¬ چالش ¬ها و متضمنِ ادارهی سالم و ممدِ رسیدنِ به اهدافِ عالیِ ¬آن بوده و مسیرِ فعالیت¬ های یک نهاد را مشخص نموده و زمینه را برای رشدِ سریع و مطلوب هموار می¬ سازد. با توجه به¬ اهمیتِ موضوع، معینیت محافظت¬ عامه وتصدی¬ امنیتی وزارت امور داخله جمهوری¬ اسلامی ¬افغانستان در چوکاتِ تشکیلاتی خویش؛ یک بخشِ کاریِ را زیر نام مدیریتِ¬ عمومی پلان و پالیسی ایجاد کرده ¬است. این ¬مدیریت در مطابقت به قوانین و مقررات و با انجامِ فعالیت ¬های خسته¬ گی ناپذیز، وظایفِ محوله را به ¬گونهی بهتر به پیش می¬برد. بنابر اهمیتِ مسأله، همکارِ ما منیر کریمی مصاحبه¬ ای را با محترم سمونوال محمد هاشم بابکرخیل مدیرعمومی پلان و پالیسیِ این معینیت؛ انجام داده ¬است که اینک متنِ¬ کاملِ این مصاحبه را به دست نشر می¬ سپاریم:
کریمی: لطف¬ نمود در مورد وظایف و مسوولیت¬ های مدیریت عمومی پلان و پالیسی معینیت محافظت¬ عامه و تصدی امنیتی معلومات ارایه¬ بدارید؟
بابکرخیل: مدیریتِ¬ عمومی پلان و پالیسی منحیث مسوولِ¬ تطبیقِ پلانِ¬ استراتیژیک وزارت امور داخله، پالیسی ¬ها، طرزالعمل¬ ها، پلان¬ های ¬توسعه¬ یی، اشتراک در سمینارها، ورکشاپ ها، جلساتِ وزارت امور داخله، جلسات هیئت رهبری معینیت محافظت ¬عامه و تصدی ¬امنیتی، می¬ باشد و همچنان مسوولیت¬ های ذیل را نیز بدوش دارد:
• تکثیرِ پلان¬ های اشتراتیژیک، تکثیرِ پالیسی ¬های وزارت امور داخله، تکثیرِ طرزالعمل¬ های وزارت امور داخله به قدمه ¬های معینیت محافظت ¬عامه و تصدی¬ امنیتی؛
• تعینِ فعالیت¬ های معینیت محافظت ¬عامه و تصدی¬ امنیتی بر اساس پلانِ¬ استراتیژیک وزارت امور داخله؛
• تعینِ اولویت¬ های کاریِ معینیت محافظت¬ عامه وتصدی¬ امنیتی؛
• ترتیبِ پلانِ تطبیقی و تکثیرِ آن به قدمه¬ های معینیت محافظت¬ عامه و تصدی¬ امنیتی؛
• ترتیبِ پلانِ کنترولی در ارتباط به موضوع و تکثیر آن به قدمه¬ های معینیت محافظت¬ عامه و تصدی¬ امنیتی؛
• جمع¬ آوری گزارش¬ ها از اجراآت انجام¬ شده، دست¬آوردها، چالش¬ ها و راه¬ های¬ حل در مطابقت به فعالیت¬ های تعین¬ شده و ارایه¬ ی آن به مقامات (معینیت پالیسی و استراتیژی، ریاست عمومی دفتر مقام وزارت امورداخله).
کریمی: در تطبیق پلان استراتیژیک و سایر امور مربوطه چقدر خود را موفق می¬دانید؟
بابکرخیل: هر چند تطبیق پلان ¬های استراتیژیک با توجه به اوضاعِ¬ امنیتی و شرایطِ نامناسب، کارِ دشواریست اما این مدیریت سعی کرده¬ است تا راه¬ های تطبیقِ مؤثر آن را جستجو و از اسناد ارسالی نظارت و کنترول نماید.
کریمی: رازِ موفق بودن تان در چیست ؟
بابکرخیل: مدیریت سالم، رسیده¬ گی به مشکلات به موقع و سریع و اجرای وظایفِ سپرده¬ شده، تدویر ورکشاپ¬ ها و سمینارها جهت تطبیقِ¬ اسناد ارسالی، فراهم نمودن زمینه¬ ی تبادل افکار با همکاران، اخذ مشوره¬ ی نیک از متخصصین بخش، رفتار و سلوک نیک با همکاران و مراجعین از دلایلِ عمده¬ ی موفقیت این اداره می¬ باشد.
کریمی: در موردِ نیاز به میان آمدن این اداره بگویید؟
بابکرخیل: پلان و پالیسی رهنمودیست جهتِ تداومِ فعالیت¬ ها و افزاریست برای رسیدن به هدفِ مطلوب. بنابر این هیچ اداره¬ای را نمی¬ توان¬ یافت که بدونِ برنامه¬ باشد و یا خطِ¬ مشی از خود نداشته¬ باشد، تمامِ ادارات فعالیت¬ های راهبردی، کوتاه مدت و تخصصی¬ شان¬را توسطِ شعبه ی پلان و پالیسی مشخص می¬ نماید.
از این¬رو پلان و پالیسی یکی از ضروریاتِ اولیه جهت تداومِ فعالیت به منظورِ رسیدن به هدفِ اداره می¬ باشد و معینیت محافظت¬ عامه و تصدی¬ امنیتی نیز به¬ خاطر تداومِ فعالیت¬ های موثر خویش این شعبه را ایجاد نموده¬ است.
کریمی: دایر نمودن ورکشاپ¬ ها و سمینارهای آموزشی یکی از عمده¬ ترین وظایف یک اداره به حساب می رود. در این زمینه شما جه دست¬آوردهای دارید؟
بابکرخیل: نه خیر تدویر سمینارها و ورکشاپ¬ های آموزشی به منظور ارتقای ظرفیت¬ ها کارمندان ملکی و نظامی یکی از وظایف عمده¬ ی آمریت منابع بشری و مدیریت عمومی تعلیم و تربیه معینیت محافظت¬ عامه و تصدی¬ امنیتی بوده، اما بطور غیر رسمی به منظور معلومات بیشتر وتطبیق درست پالیسی¬ ها، طرزالعمل¬ ها، پلان¬ های¬ استراتیژیک، پلان¬ های کنترولی، پلان¬ های¬ تطبیقی؛ سمینارها و ورکشاپ را دایر نموده ¬ایم و نتایجِ که ما از تدویر مجالسِ فوق به¬ دست¬آورده¬ ایم اینست که، مسوولین بخش پلان و پالیسی را با توجه به فعالیت¬ های خواسته شده انجام داده است.
کریمی: در موردِ نتایجِ بدست ¬آمده از نظارتِ¬ پالیسی معلومات بدهید؟
بابکرخیل: نظارت،¬ بخشِ مهمی از وظایف یک اداره محسوب می ¬شود. در روشنی نظارت و کنترول، برنامه¬ ها به شکل درست¬ آن تطبیق می¬ گردد و نتایجِ موثر بدست می¬ آید. تطبیق پلان ¬های کنترولی جهت نظارت از پالیسی بیانگر نتایجِ مؤثر می¬ باشد.
کریمی: هدف از دایر نمودن شورای تصدی¬ امنیتی چیست و بیشتر روی کدام موضوعات بحث صورت می¬ گیرد؟
بابکرخیل: شورای تصدی ¬امنیتی مرجع رهبری کننده¬ ی تصدی¬ امنیتی بوده، متشکل از هفت وزارتخانه¬ است که شامل وزرای امور داخله، مالیه، اقتصاد، فوایدعامه، معدن، انرژی و آب و ریاست عمومی مستقل ارگان¬ های محل می¬ باشد که وزیر امور داخله به¬ حیث رییس آن می ¬باشد و هدف از دایر نمودن این شورا این¬ است که در هر سال تمام فعالیت¬ ها و برنامه های معینیت محافظت¬ عامه و تصدی¬ امنیتی تعیین می¬ گردد و دارالانشای این شورا که تصدی¬ امنیتی می¬ باشد از فعالیت¬ های خود گزارش می¬ دهد.
کریمی: وظایف و صلاحیت¬ های رییس شورای¬ عالی تصدی¬ امنیتی چیست؟
بابکرخیل: وظایف و صلاحیت¬ های شورای¬ عالی تصدی¬ امنیتی قرار ذیل¬ است:
• تثبیت خط ¬ِمشی و تصویب پلانِ ¬کاری سالانه¬ ای تصدی¬ امنیتی؛
• تصویبِ پلانِ ¬مالی، بودجه و تشکیل سالانه¬ ای تصدی¬ امنیتی؛
• تصویبِ لوایح و طرزالعمل¬ های داخلی تصدی¬ امنیتی؛
• ارایه پیشنهاد مبنی بر تقرر وعزل هیئتِ¬ عامل به شورای وزیران؛
• تجدید نظر قسمی یا کـُلی در ترکیب هیئتِ¬ عامل؛
• بررسی و ارزیابی گزارشِ عرضه ¬ی خدمات، فعالیتِ¬ مالی، بیلانسی سالانه¬ ای تصدی¬ امنیتی، اتخاذِ تصمیم در مورد بهبود امور و رفعِ¬ نواقص؛
• اتخاذِ تصمیم به¬ منظور ارتقای مفدیت و کیفیت عرضه¬ ی خدمات و استفاده¬ ی مثمر از ظرفیت¬ های خدماتی، منابع مادی، قوای بشری و مالی؛
• تعینِ حق¬ الخدمتِ عرضه¬¬ ی خدماتِ¬ امنیتی؛
• تصویبِ بیلانسِ سالانه¬ ای تصدی¬ امنیتی مطابقِ مقرره¬ ی قواعد عمومی محاسبه و گزارش¬دهی؛
• اتخاذِ تصمیم در مورد استفاده از ذخایر وجوهِ مالی تصدی¬ امنیتی با درنظرداشت احکام قانون؛
• ارایه¬ ی گزارش از تطبیق فیصله¬ ها و اجراآت بین دو جلسه به شورای¬ عالی تصدی¬ امنیتی.
کریمی: نقش پلان و پالیسی در چوکات معینیت محافظت¬ عامه و تصدی¬ امنیتی چیست؟
بابکرخیل: پلان و پالیسی حیثیتِ شاهرگ هر ارگان را ایفا می نماید، همان گونه که « زندگی بدون برنامه، آینده نامعلوم¬ است و داشتن برنامه، گامی بسوی روشنایی¬ است» برنامه¬ ها (پلان و پالیسی) مسیر فعالیت ¬های یک سازمان را مشخص می¬ سازد و در تصاحب هدف مربوطه کمک شایانی می¬نماید. معینیت محافظت¬ عامه و تصدی¬ امنیتی دارای اصول، اساسنامه، پلان و طرزالعمل¬ های منحصر به خودش را دارا است که هریک در مسیر مشخصی تطبیق می¬ گردد و نقشِ حیاتی در رشد و ترقی این معینیت¬ دارد.
کریمی: نحوه¬ ی نظارت از تطبیق پالیسی و طرزالعمل¬ ها چگونه¬ است؟
بابکرخیل: نظارت یک اراده¬ ی مهم، جدی و ضروری در جهت ارزیابی و کسب نتایج¬ است که تأثیرات فوق¬ العاده بالای اداره دارد. مدیریت عمومی پلان و پالیسی بخاطر نظارت از تطبیق پالیسی ¬ها و طرزالعمل¬ ها، پلان¬ های¬ کنترولی را تهیه¬ نموده و بالای¬ ادارات ذیربط تطبیق می¬ نماید و نتایج آنرا بعد از جمع¬ آوری گزارش¬ های هفته وار، ماهوار، ربع¬وار، شش ماهه و سالانه سنجش نموده و رهنمودهای را در حصه تطبیق اهداف و پلان¬ ها فراهم می¬ سازد، این رهنمودها می¬ تواند حلال نکاتِ مبهمِ¬ پالیسی و طرزالعمل¬ ها باشد.
کریمی : لطف نموده بگویید تفاوت میان پالیسی و استراتیژی در چیست؟
بابکرخیل: پالیسی استفاده¬ ی درست از منابع و فرصت¬ های موجود در جهت کسب اهداف سازمان¬ است که توسط مدیران سطح عالی سازمان ترتیب می¬ شود، همچنان پالیسی یک تصمیم رسمی غرض حل مشکلات جامعه بوده و تفسیر کننده قوانین¬ است در حالیکه استراتیژی جهتِ فعالیت را تعیین می¬نماید و بر روی اهداف دراز مدت و آینده متمرکز است. استراتیژی دارای محدوده¬ ای زمانی بیشتری بوده و شامل ابعاد مختلفِ تخنیکی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و غیره می¬ باشد. و همچنان استراتژی یک برنامه¬ ی جامع، و احد و کامل است جهت کسب هدف.
کریمی: از پلان¬ های آینده¬ا¬ی تان حرف بزنید؟
بابکرخیل: معینیت محافظت ¬عامه و تصدی¬ امنیتی یک تصدی انتفاعی دولتی بوده و همواره کوشیده تا با عرضه¬ ی خدماتِ درست و جلب رضایت مشتریان، عواید بدست آورد. از جانب دیگر هر سازمان برمبنای پلان¬ های کوتاه مدت، میان مدت و دراز مدت اهدافِ را بدست می¬ آورند، اکنون پلان آینده¬ ای ما تأمینِ¬ امنیت زیر بناهای دولتی بوده که در کوتاه مدت و دراز مدت بعد از سروی امنیتی و عقد قرارداد با جانب مقابل، آن¬ها را تأمینِ¬ امنیت خواهیم¬ نمود. همچنان ازدیاد عواید جهت تقویت بنیه¬ ی مالی دولت ما و اشتغال¬زایی برای جوانان عزیزما.
کریمی: در اخیر اگر کدام گفتنی داشته باشید؟
بابکرخیل: گفتنی ما اینست که تمام ادارات باید خود را در مطابقت به قوانین و مقررات، پلان و پالیسی عیار سازند تا تمام سوی استفاده¬ ها و سوی تفاهم¬ ها از میان برداشته شود و همه گی به¬ سوی یک جامعه مدرن و حاکمیت قانون در حرکت باشیم.
کریمی: سپاس